Vaccinatiedebat laait op in de NBA

Het (anti-)vaccinatiedebat woedt volop in de NBA. Een aardig spelers weigeren zich te laten vaccineren, waardoor ze heel wat wedstrijden dreigen te missen.

Na twee buitengewone seizoenen door het coronavirus hoopt de NBA, de belangrijkste basketbalcompetitie ter wereld, voor komend seizoen opnieuw op een meer normale jaargang: een volledige kalender, volle stadions, soepelere protocollen en minder regelmatige coronatests.

Op dit moment is 90 procent van de NBA-spelers minstens één keer gevaccineerd, maar naar schatting zo’n 50 à 60 spelers houden voet bij stuk en weigeren een vaccinatie.

De NBA heeft het coronavaccin verplicht gemaakt voor iedereen die van ver of dichtbij te maken heeft met de NBA, maar niet voor de spelers. De spelersvakbond heeft zich namelijk van in het begin stevig gekant tegen een verplichte vaccinatie voor de spelers.

De invloed van Kyrie Irving

Een van de drijvende krachten binnen de antivaxbeweging in de NBA is Brooklyn Nets-speler Kyrie Irving. De spelverdeler van de Brooklyn Nets is sinds vorig jaar vicevoorzitter van de spelersvakbond en heeft vanuit die positie heel wat invloed op bestuursniveau.

Verplichte vaccinatie in New York

De keuze van Irving en andere spelers hebben wellicht ook sportieve gevolgen, want in New York en San Francisco is vaccinatie verplicht bij grote indoorevenementen, zoals ook NBA-wedstrijden. Dat betekent dat Irving geen thuiswedstrijden kan spelen in Brooklyn.

Ook de Golden State Warriors, met thuisbasis in San Francisco, zitten in hetzelfde schuitje. Warriors-speler Andrew Wiggins wil zich om religieuze redenen niet laten vaccineren en mag het stadion dus niet in bij thuiswedstrijden.

Bekijk ook

Post navigation

Reageer

Geef een antwoord