Yella special guest bij tribute concert in Het Concertgebouw

Voor de ode aan de legendarische hiphopgroep N.W.A. op dinsdag 26 november in Het Koninklijk Concertgebouw is een van de originele leden gestrikt als special guest: Yella. Samen met Dr. Dre was Yella verantwoordelijk voor de muzikale signatuur van de groep.

Tijdens het eenmalige tribute concert in Amsterdam doet Yella mee met enkele nummers en wordt hij op het podium geïnterviewd door Brainpower. De avond draait om de levendige funkgrooves en de muzikale invloed van N.W.A. Onder leiding van Re:Freshed Orchestra geven naast Yella ook Rudeboy (Urban Dance Squad), E1 Ten (GOTCHA!), Def P (Osdorp Posse), Pink Oculus, MC Melodee, Mani aka Mocromaniac en SugaCane acte de presence.

Na het succes van het eerste hiphopconcert in Het Concertgebouw rond 25 jaar Jazzmatazz vorig jaar heeft Het Concertgebouw het hiphopvirus te pakken. Terwijl de focus vorig jaar lag op de invloed van jazz op hiphop, gaat het dit keer om de kunst van hiphop door de vernieuwers van N.W.A. die hevig door funk beïnvloed waren.

“Hiphop reinvented everything”
Vanaf het begin werd hiphop gekenmerkt door het ‘lenen’ van andermans muziek – en dan vooral van fragmenten (samples) uit jazz- en funknummers. “Hiphop didn’t invent anything. Hiphop reinvented everything”, aldus hiphoppionier Grandmaster Caz. In de tweede helft van de jaren ‘80 zorgde hiphopgroep N.W.A. voor een vernieuwende sound in de hiphop. In eerste instantie trok de boodschap van de groep vooral de aandacht. Minstens zo belangrijk was echter hun sound. De producers van N.W.A. putten uit een schat aan onverwoestbare funkgrooves uit de jaren ‘70. Op deze basis konden iconische rappers Eazy-E, Ice Cube en MC Ren hun krachtige raps laten horen. Sinds het uiteengaan van de groep in 1991 is Yella actief gebleven als producer en dj. Een paar jaar geleden werd N.W.A. toegevoegd aan het Rock N’ Roll Hall of Fame-museum.

Tribute to N.W.A.
dinsdag 26 november 2019 Grote Zaal, Het Concertgebouw 21.00 uur

Lineup:
Rudeboy
Re:Freshed Orchestra Brainpower
Yella
Rudeboy (Urban Dance Squad) E1 Ten (GOTCHA!)
Def P (Osdorp Posse)
Pink Oculus
MC Melodee
Mani aka Mocromaniac SugaCane

Bekijk ook

Post navigation

Reageer

Laat een reactie achter