Kanye schreeuwt om hulp, maar niemand luistert écht

De een noemt hem geniaal en de ander vindt hem een gestoorde gek… Maar één ding staat vast: het gaat niet zo goed met Kanye. Dat wisten we natuurlijk al na zijn opname in het ziekenhuis in 2016, maar het lijkt er anderhalf jaar later niet echt beter op geworden.

Onbegrip

Kanye wordt vaak afgeschilderd als een ‘gek’ die door niemand wordt begrepen. Dat onbegrip lijkt steeds groter te worden en veel mensen nemen hem allang niet meer serieus – zeker niet meer na zijn veelbesproken terugkeer op Twitter.

Schreeuw om hulp

Vrijdag bracht Kanye zijn achtste studioalbum ‘ye’ uit. Fans zijn in eerste instantie blij, ”want de oude Kanye is terug”. Maar is het – behalve een donker muzikaal album – niet gewoon een enorme schreeuw om hulp?

Mentale problemen

Zijn mentale problemen nemen zo’n ernstige vorm aan dat ze zelfs voor suïcidale gevoelens zorgen. Zo opent Kanye zijn album:

”The most beautiful thoughts are always besides the darkest
Today I seriously thought about killing you
I contemplated, premeditated murder
And I think about killing myself
And I love myself way more than I love you, so…”

Verslaving

Hoewel Kanye ook dit album voor een groot gedeelte van zijn lyrics heeft volgepropt met zelfverheerlijking, overheersen dit keer de zware mentale struggles. En ook zijn medicijnverslaving brengt hij er sprake, wat hij eerder ook al deed in Watch, een samenwerking met Travis Scott en Lil Uzi Vert.

”Sh*t could get menacing, frightening, find help
Sometimes I scare myself”

Superkracht

Kanye kaart op ye zijn manische depressiviteit aan. Op de albumcover schreef hij: ”I hate being bi-polar, its awesome”. In de track Yikes noemt hij zijn depressie een superkracht. En hoewel sommigen Kanye kwalijk nemen dat hij zijn mentale problemen romantiseert, zijn de meeste fans blij met zijn eerlijke en baanbrekende lines.

Hulp

Laten we hopen dat Kanye, in plaats van het kwetsen en provoceren, taboes zal doorbreken en mensen kan helpen met zijn openhartigheid. Dat neemt niet weg dat Kanye zelf nog steeds niet serieus genomen lijkt te worden. En dat terwijl zijn teksten er niet om liegen… Wie helpt Kanye voor het te laat is?

Bekijk ook

Post navigation

Reageer

Geef een antwoord