Lecrae – Gravity

lecraeSteeds vaker was Lecrae te zien in XXL Magazine, BET specials en grote namen als Talib Kweli, Lupe Fiasco en Bun B. De reacties waren verdeeld: sommigen lieten tranen van vreugde, vanwege de eindelijke erkenning en waardering van het christelijke hiphop genre; anderen lieten tranen van verdriet: fans konden niet begrijpen waarom Crae met seculiere artiesten en partijen samenwerkte. Met alle buzz die hij in 2012 naar zich toe trok was ‘Gravity‘ hét meest besproken christelijk hiphop album van het jaar. Zou hij zijn boodschap afzwakken nu hij ook waardering in de seculiere wereld begon te krijgen?

‘Gravity’ (zwaartekracht) kan worden omschreven met het menselijke verlangen om steeds hogere doelen te bereiken en vervolgens altijd weer naar beneden worden geduwd door de realiteit van de zwaartekracht. Met dit plaatje richt Lecrae’s concept zich op mensen die hun leven storten op wat de media hen voorschotelt. Lecrae verzet zich tegen alles wat populair is in de hedendaagse hiphop cultuur. Dit wordt duidelijk wanneer je door de tracks van het album wordt meegenomen. ‘Fakin‘ en ‘Confe$$ions’  zijn hier goede voorbeelden van. In het grote verhaal wijst Crae op zijn alternatieve visie, die is geworteld in het geloof in Jezus.

Gravity’ is een krachtig hiphop album en valt perfect in lijn met wat momenteel populair is in de mainstream. Het album heeft een wat commerciele ‘pop’ sound. Zo hoor je in ‘Lucky Ones‘ bijvoorbeeld een sterke overeenkomst met Kanye West’s ‘Say You Will‘. Toch realiseerden de producers, waaronder Heat Academy, Joseph Prielozny en The Watchmen, geweldige sound met als uitschieters ‘Falling Down‘ en ‘Walk With Me‘. Van de laatstgenoemde track, geproduceerd door ‘The Watchmen’ (Producers Wit, J.R. en Alex Medina) konden we een kijkje achter de schermen nemen.


Inhoudelijk is het album eigenlijk alles wat we van Lecrae gewend waren, echter klinkt er in ‘Gravity’ een hongerige, agressievere flow waar veel fans dit op zijn vorige albums vonden ontbreken. Hierin lijkt Lecrae een stuk verder gegroeid en ontwikkeld als MC.

Al met heeft Lecrae een uitstekend album opgeleverd met ‘Gravity‘ . De buzz die aan dit album vooraf ging is verdiend tot de laatste discussie. De muziek, inhoud, flow en bijdragen van artiesten als Swoope, Sho Baraka, Thi’sl en Big K.R.I.T. zijn top notch. Elke hiphop fan zal van het album kunnen genieten. Of je nu een fan van Lecrae bent of niet, dit is een album dat je in je collectie wil hebben. Al is het om de mijlpaal die het album in de geschiedenis van de christelijke hiphop.

Tracklist:
1. The Drop (Intro) – Geproduceerd door Heat Academy en Joseph Prielozny
2. Gravity feat. J.R. – Geproduceerd door J.R.
3. Walk with Me feat. Novel – Geproduceerd door The Watchmen
4. Free From It All feat. Mathai – Geproduceerd door Dru Castro en Uforo Ebong
5. Fallin’ Down feat. Swoope and Trip Lee – Geproduceerd door The Watchmen
6. Fakin’ feat Thi’sl – Geproduceerd door Heat Academy
7. Violence – Geproduceerd door Tyshane en ThaInnaCircle
8. Mayday feat Big K.R.I.T. and Ashthon Jones – Geproduceerd door DJ Khalil
9. Confe$$ions – Geproduceerd door Zach Crowell, Joseph Prielozny en Dirty Rice
10. Buttons – Geproduceerd door Heat Academy
11. Power Trip feat. PRo, Sho Baraka en Andy Mineo – Geproduceerd door DJ Official
12. Lord Have Mercy feat. Tedashii – Geproduceerd door Heat Academy
13. I Know – Geproduceerd door The Watchmen
14. Tell the World feat. Mali Music – Geproduceerd door Heat Academy
15. Lucky Ones feat. Rudy Currence – Geproduceerd door The Watchmen, Rudy Currence & Joseph Prielozny

NB. ‘The Watchmen’ zijn Wit, J.R. en Alex Medina

Bekijk ook

Post navigation

6 Comments

Laat een reactie achter